Groot & Licht: Wonen in hartje Roden

In hartje Roden staat het grote, lichte huis van Jack en Patty Bennink en hun twee dochters Romy (9) en Fleur (11). Het is een woning met een interessante geschiedenis, want het gezin kocht het huis in 2003 van de ouders van Jack, die het op hun beurt in 1978 hebben laten bouwen. ‘Het is eigenlijk mijn ouderlijk huis’, lacht Jack. ‘Ik was vier toen mijn ouders het lieten bouwen.’ De ruimte in en om het huis is belangrijk voor het gezin. ‘Het is een grote woning met veel woonoppervlakte’, vertelt Jack.

‘Daarnaast is de ligging ook top, we hebben namelijk geen aangrenzende buren en we zijn omringd door gemeentegrond.’ Wel is de ligging van de woning door de jaren heen veranderd. ‘Toen het eind jaren ’70 gebouwd werd, lag het aan de rand van Roden. Inmiddels is het dorp erg uitgebreid vanuit het centrum en wonen we er middenin. Ideaal want voorzieningen als scholen en sportverenigingen zijn dichtbij.’

 

Geen enorme balzaal

Eén van de belangrijkste speerpunten van het huis is het licht. Aandacht voor licht, lichtinval, lichte ruimtes… Kortom: licht speelt een belangrijke rol. ‘Daar is destijds bij de bouw goed over nagedacht’, vertelt Jack. ‘Dat maakt het wonen hier zo plezierig. In de achterkamer hebben we een grote schuifpui, waardoor veel licht naar binnen komt. Het huis bestaat uit grote ruimtes, maar er zijn wel hoeken gecreëerd. De woonkamer is, samen met de achterkamer, zo’n tachtig vierkante meter. De haard staat centraal in dit gedeelte van het huis, waardoor het zitgedeelte en de eetkamer mooi gescheiden zijn. Wel veel vierkante meters dus, maar niet zo’n enorme balzaal.’

 

Typisch jaren 70'
 

Wat direct opvalt in de woonkamer, is een kleine verhoging van natuursteen in de hoek. De woonkamer is daardoor als het ware opgedeeld in stukken. ‘Dat is typisch voor de jaren ’70, zo’n lager zitgedeelte in de woonkamer’, licht Jack toe. ‘Ook om gezelligheid in de zithoek te creëren. Het stuk van natuursteen lijkt hoger, maar dat is feitelijk het normale niveau. Het zitgedeelte is lager en de eetkamer is weer gelijk met de leistenen vloer. Het plafond is bij het zitgedeelte ook lager, dat hebben we bewust zo gelaten om de verschillende
ruimtes te accentueren.’

​​​​​​

Lievelingsplek

Iedereen heeft een lievelingsplek in huis. Zo ook Jack. ‘De stoel op de natuurstenen verhoging’, antwoordt hij resoluut. ‘Dat is een heerlijk plekje. Je hebt er zicht op de tuin, de televisie en de haard. De haard is letterlijk het middelpunt, dat is een fijne plek om te zitten en het is wel een belangrijk deel van het huis.’ Wat opvalt is dat het huis inderdaad licht is, ook vanaf het plekje op de natuurstenen verhoging. ‘Dat is de reden dat we donkere accenten in het interieur hebben gebruikt, zoals de donkere bank en de tafel.

Onze stijl is meer modern en strak, terwijl we eerder meer hout in het interieur hadden. We waren toch wel erg op zoek naar sfeer in huis. We zochten dat eerst in meubels, maar kregen het advies om eerst naar de basiskleuren van de muren te kijken en rekening te houden met de verlichting, en om dán pas meubels erbij te zoeken. Vooral de combinatie met de cognackleurige stoelen. Die geven net even wat meer warmte en sfeer, zodat
het niet te zwartwit wordt.’