Het interieur van Kartracing & Bowling in Groningen heeft een grootscheepse metamorfose achter de rug. In twee jaar tijd zijn technische achterstanden weggewerkt en heeft het oude interieur plaatsgemaakt voor een luxere en huiselijke sfeer. Woon! ging in gesprek met Jan Michiel van der Gang, één van de eigenaren van het complex en interieurontwerper Klaas de Jong.

Bowlingbaan: van wachtkamer naar luxe café

Twee jaar geleden kwam Kartracing & Bowling in handen van Jan Michiel en drie van zijn vrienden. ‘De vorige eigenaar was overleden en zijn nabestaanden zochten naar een passende opvolger. Na een aantal gesprekken zijn wij dat geworden’, begint Jan Michiel uit te leggen. Volgens hem was het vanaf het begin af aan de bedoeling om het gebouw een upgrade te geven. ‘De inrichting was nogal verouderd. Het gedeelte van de bowlingbaan voelde meer als een wachtkamer dan als een gezellige plek waar je na een avondje bowlen nog even blijft zitten voor een hapje en een drankje.’

Luxe cafésfeer
Interieurontwerper Klaas de Jong werd betrokken bij de verbouwing. Klaas: ‘Er is gestart met het wegwerken van achterstallig onderhoud. Daarna was de bowlingbaan aan de beurt. Jan Michiel en ik hebben gebrainstormd over de ruimte en daar kwam uit dat we een luxe cafésfeer neer wilden zetten. Het moest vooral knus, warm en gezellig aanvoelen.’

De hoofdlijnen werden op papier gezet, waarna er werd nagedacht over het materiaalgebruik. ‘Om die luxe en warme sfeer neer te zetten, hebben we ervoor gekozen om met natuurtinten zoals oranje, bruin en groen te werken. Een deel van de wanden is bekleed met kurk. Dat geeft meteen een warm gevoel en draagt bij aan een goede akoestiek van de ruimte’, legt Klaas uit. Jan Michiel vult aan. ‘Daarnaast zijn stoere en industriële materialen zoals staal en hout gebruikt. Juist deze combinatie van warm en stoer zorgt voor de juiste balans.’ Als tegenhanger zijn er een aantal strakke zwart witte elementen toegevoegd in de bar en accessoires.

Chesterfieldbankjes
Klaas geeft een aantal voorbeelden van wijzigingen die in het interieur zijn gedaan. ‘Plastic stoelen bij de tafels zijn vervangen door lederlook exemplaren en bij de bartafels zijn stoere barkrukken geplaatst. Bij de bowlingbaan werden de banken vervangen door banken met een Chesterfieldachtige look en een hoge rug. Hierdoor zie je niet meteen je buren en dat zorgt voor een intiemere sfeer.’

Door het gehele pand vallen de grote tekeningen van typetjes uit de film The Big Lebowski op. ‘Dat vonden we een leuke toevoeging!’ lacht Jan Michiel. ‘Het is een leuke cultfilm uit eind jaren 90. Het geeft de ruimte weer iets unieks.’ Beide heren zijn trots op het resultaat. ‘Het was een grote klus, maar het resultaat mag er zeker zijn. Een paar jongens zeiden onlangs dat als dit geen bowlingbaan was geweest, het een hele gave club had kunnen zijn. Dat vind ik een groot compliment!’