In de Groningse wijk Helpman staat de monumentale woning van John & Anneke. Dit rijksmonument dateert uit 1964 en werd ontworpen door binnenhuisarchitect Cathy Hansen, dochter van de bekende architect en Ploeg-schilder Job Hansen. Het huis en interieur ademt de minimalistische stijl waarin het werd ontworpen. De huidige eigenaren kochten de villa in 2008 en brachten het terug naar de stijl en essentie van toen, in combinatie met eigentijds design.

Binnenkijken: Kunstzinnig interieur in Helpman

Anneke werkte vroeger in Haren en fietste elke dag langs de woning. Toen de woning plotseling te koop stond ondernam het echtpaar gelijk actie en grepen de kans op hun beoogde droomhuis met beide handen aan. Verrassend genoeg verkeerde het Ploeg-huis in slechte staat en bleek zelfs deels in verval. De vorige bewoonster (Cathy Hansen) kon het onderhoud niet meer aan en raakte daardoor de grip kwijt. Desondanks kochten John & Anneke de woning, dat meteen hun volle aandacht kreeg. Helemaal wanneer het echtpaar hoorde dat het een gemeentelijk monument was. Dat maakt het natuurlijk extra bijzonder.

En bijzonder is het zeker! Het huis werd met eigen inzicht ontworpen door Cathy Hansen in samenwerking met haar vader; de architect en Ploegschilder Job Hansen. Het huis was, zeker voor die tijd, een vooruitstrevend ontwerp. Dat is goed terug te zien in het minimalistische ontwerp. Kenmerkend zijn de bijzondere zichtlijnen, het gebruik van de Groningse baksteen, de ruitvormige kavel en vele grote raampartijen. Bovendien was het in de jaren ‘60 ongebruikelijk dat de woonkamer en tuin naadloos in elkaar overlopen. Hierdoor valt het onderscheid tussen binnen en buiten weg.

De Ploeg

Sinds ze de woning betrokken is John gegrepen door De Ploeg. Hij voelt zich haast verplicht om de kenmerkende Ploeg elementen in het huis terug te laten komen. En dus liet het echtpaar enkele schilderijen van kunstenares en binnenhuisarchitect Cathy Hansen terugkomen in het huis. In haar werk gebruikte ze een injectiespuit in plaats van kwasten om gips op het doek aan te brengen.

Verderop hangt ook een werk van haar vader, Job Hansen. Een expressionistisch doek dat barst van de kleur. Voor hem was het werk van Vincent van Gogh een enorme inspiratiebron. Even verderop is nog een kunstwerk van de Ploeg te ontdekken. Op de wand in de keuken siert een prachtige mozaïek in sprekende kleuren. Kunstenaar Jo van Dijk maakte dit ontwerp speciaal voor Cathy, die maar al te graag thuis bezoek kreeg van mensen uit de Groningse kunstenaarswereld. Zo staat er in de voortuin een beeldwerk van beeldhouwer Edu Waskowsky.

Designklassiekers

De kunst is vooral de passie van John, terwijl Anneke haar focus op het interieur en de inrichting van het huis richt. Ze is verzot op designklassiekers uit de jaren ’20 en ’30. Het zijn ontwerpen die hun tijd ver vooruit waren. Dit fascineert haar enorm. Neem bijvoorbeeld de salontafel van Thonet of de Orange Slice fauteuil van Artifort. Deze iconische meubelen komen volledig tot hun recht in dit interieur. Door de grote raampartijen valt er veel natuurlijk licht naar binnen. Hierdoor komen de prachtige kleuren en toegepaste materialen van de Artifort meubelen nog nadrukkelijker naar voren. Ook de originele Eames House Bird heeft een plek verovert in het interieur.

Voor de inrichting van de woonkamer kreeg Anneke hulp van interieurcoach Geerke van Vesta. Het gegeven interieuradvies bij deze samenwerking is John & Anneke zeer goed bevallen. Zelfs een simpele ingreep zoals het verplaatsen van de Artifort bank tegen de muur heeft een grootse uitwerking. “Op deze manier is er sprake van ‘rugdekking’ en staat de bank perfect gepositioneerd met een prachtig uitzicht op de tuin. Deze uitwerking maakt ons huis compleet.”