Onderhoudsadvies bij Vesta

Alles over onderhoud van stof, leer en hout

Van welk materiaal je meubel of vloer ook is gemaakt, wij geven je een juist onderhoudsadvies. Hier lees je alles over het onderhoud van stof, leer en hout. BIj ons kun je gelijk het bijpassende onderhoudsmiddel kopen en we geven je tips voor een zo ...
Lees meer
Onderhoud van leer
Onderhoud van leer

Leer is een mooi en comfortabel natuurproduct. Juist omdat het een natuurproduct is, is het heel belangrijk om leer goed te onderhouden. Bijvoorbeeld regelmatig afstoffen en wegwerken van eventuele vlekken. Doe dit niet met een pluizige doek. Bij zachte leersoorten, bekend als suède of velours (Nubuck en Suède), is het belangrijk regelmatig te borstelen en/of te stofzuigen. Minstens twee keer per jaar licht inwrijven met een product dat geschikt is voor het reinigen van je type leer. Dit varieert per type leer.

Leather protection set, Leather cleaner en leather care en color kun je gebruiken bij Vol aniline, Semi- aniline en dekverf leder. Leather strong cleaner kun je gebruiken bij de laatste 2.

Voor Nubuck leder heb je Natural leather cleaner nodig of de complete Nubuck set. Heb je een meubel van old saddle leder of schapenleder dan kun je old saddle wax en/of de Natural cleaner gebruiken.

Leder dat is afgewerkt met een was- en /of olielaag kun je behandelen de leather waxen de natural leather cleaner. Leder dat afgewerkt is met (PU) lak- of folielaag, oftwel Pull Up leder behandel je met Leatherlook Clean & Care, Leather strond cleaner en Natural Leather cleaner. Voor Pilotenleer gebruik je Cleantex en Textile & leather protector en voor microleder kan je Cleantex, Microvezel cleaner en Textile & leather protector (spuitbus) gebruiken.

Tips knoeien van wijn
Als je iets knoeit op leder moet dit zo snel mogelijk weg gehaald worden. Bij bijvoorbeeld knoeien van wijn moet dit zo snel mogelijk opgedept worden. Je begint met weghalen aan de buitenkant van de vlek en werkt naar binnen. Haal het resterende deel voorzichtig weg door met een witte doek te deppen. Wrijf het in ieder geval niet uit. Een vlek die overblijft moet snel weggewerkt worden. Een oude vlek zal uiteindelijk in het leer trekken. Voordat je schoonmaakmiddelen voor leer gebruikt moet je er zeker van zijn dat het middel geschikt is. Als je twijfelt kun je gewoon contact met ons opnemen.

Overige tips
Probeer het onderhoudsmiddel altijd eerst op een stuk dat niet in het zicht is. Zet een leren meubel nooit te dicht bij de verwarming of haard en niet de hele dag in de volle zon. Om slijtage te verminderen kun je plooien in het leer er zachtjes uit wrijven. Pas op met kleding met knoopjes, je nagels en die van huisdieren. Gebruik de doek of zeem die u gebruikt om het leer te reinigen niet voor andere dingen. Wrijf nooit te hard op leer.

Onderhoud van textiel
Onderhoud van textiel

Stoffen die gebruikt worden voor meubelen, maar ook bijvoorbeeld gordijnen zijn er in verschillende soorten. Er zijn stoffen van natuurlijke materialen en stoffen gemaakt van synthetische materialen. Tegenwoordig is een combinatie van beide materialen ook gebruikelijk.

Natuurlijke materialen bestaan uit vezels die uit de natuur komen die verwerkt worden tot stof. Voorbeelden van deze stoffen zijn: Katoen, Wol, Linnen en Zijde.

Synthetische stof bestaat uit vezels die niet in de natuur voorkomen, maar langs kunstmatige weg door de mens vervaardigd zijn Voorbeelden zijn polyester, polyamide (nylon), polyurethaan, acryl etc. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is dat de vlekgevoeligheid en de lichtechtheid meestal beter is dan bij natuurlijke vezels.

We geven je eerst een paar algemene tips voor meubelen van stof: Voorkom directe bestraling van zonlicht i.v.m. verkleuring. Stofzuig de stof regelmatig met de borstel. Losse kussens in een meubel maandelijks omdraaien. Pas op met huisdieren op je zitmeubelen i.v.m. beschadigingen.

Vlekken in textiel kun je verwijderen met een cleaner, bijvoorbeeld Cleantex vlekkenspray. Een intensieve reiniger speciaal voor microvezelstoffen en vlokstoffen is Microvezel cleaner.

Meubelstoffen kun je zelf beschermen tegen vlekken (zonder garantiemogelijkheden zoals hieronder beschreven) door deze in te sprayen met Textile & Leather Protector.

Onderhoud van hout
Onderhoud van hout

Hout is een fantastisch natuurlijk product dat van naald- en loofbomen afkomstig is. Houten meubelen zijn in verschillende samenstellingen verkrijgbaar. Vaak is een meubel vervaardigd uit 100% massief hout of
plaatmateriaal met hout fineer of lak afwerking.

Plaatmateriaal bestaat uit grove of fijne houtvezels, welke onder zeer hoge druk samengeperst worden (voorbeelden hiervan zijn spaanplaat, MDF of HDF). De afwerking kan dan ook weer verschillend zijn bijvoorbeeld; fineer, hard kunststof, kunststof folie of gelakt MDF.

Een houten meubel (massief of gefineerd) kan weer gekleurd en/of beschermd worden met verschillende producten:

Beits wordt gebruikt om ombehandeld hout te kleuren, maar biedt nog geen bescherming tegen huishoudelijk gebruik. Over de beits zal een kleurloze lak, was of olie aangebracht moeten worden om een bepaald beschermingsniveau te bereiken.

Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen tegen o.a. water- en alcoholkringen. Een lak kan kleurloos, transparant of dekkend zijn. Onderhoudsproducten voor een gelakt houten meubel zijn bijvoorbeeld Woodclean (reinigingsmiddel), Mat polish
en Meubelolie.

Was wordt in de regel aangebracht op kale/onbehandelde meubelen, meubelen voorzien van een beitslaag of meubelen die al van was voorzien zijn. Was geeft het meubel een mooie warme natuurlijke uitstraling. Meubelen die van een waslaag voorzien zijn moeten regelmatig onderhouden worden. Onderhoudsproducten voor meubelen met een waslaag zijn: Woodclean (reinigingsmiddel) en Greenfix.

Het gebeurt tegenwoordig vaak dat onbehandelde houten meubelen vanuit de fabrikant voorzien worden van een oliebehandeling/olieafwerking. Dit geeft het hout een natuurlijke uitstraling en het meubel is toch goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. Onderhoudsadvies voor meubelen met een oliebehandeling zijn: Woodclean (reinigingsmiddel), Greenfix, Mat Polish en/of Kleurolie

Wat je ook veel ziet is dat het kale onbehandelde houten meubel zo origineel en natuurlijk mogelijk blijft. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen. Dit zie je vooral bij teakhout en eikenhout. Onbehandeld hout kan je afwerken met Teakfix, Natural Woodsealer of Greenfix

Ik wil graag onderhoudsadvies

Other details
Other details
Vereist

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief